Zaalvoetbaltoernooien

Voetbal is de populairste sport van Nederland, en ook de variant die in de zaal wordt gespeeld, wordt steeds groter. Zaalvoetbal is een vorm van voetbal die is overgewaaid vanuit Argentinië. In de winter stappen veel jeugdvoetbalteams over naar de zaal, om mee te doen aan een aantal toernooien, als de velden bevroren zijn. Dit zijn vaak toernooitjes die in een dag zijn afgelopen. Er zijn echter ook een aantal grote zaalvoetbaltoernooien, waar professionele (landen)teams aan meedoen. De toernooien die we op deze pagina zullen behandelen zijn de volgende; FIFA Futsal WK, AFC Futsal Championship, Africa Futsal Cup of Nations, Copa America de Futsal, OFC Futsal Championship, en als laatste het UEFA Futsal Championsip.

FIFA Futsal WK

Het FIFA Futsal WK is het officiële wereldkampioenschap zaalvoetbal. Dit is het meest prestigieuze zaalvoetbaltoernooi van de hele wereld, en is speciaal gemaakt voor landenteams. Het allereerste WK zaalvoetbal werd gehouden in Nederland, waar de wedstrijden werden gespeeld in Rotterdam. Nederland haalde toen de finale van dit toernooi. Brazilië is het land dat het vaakst het WK heeft gewonnen, namelijk 5x. Er zijn slechts 8 edities gehouden van het WK. Om je te kwalificeren voor het WK, worden verschillende kwalificatietoernooien gehouden. Er doen 20 landen mee aan een eindronde van het WK.

AFC Futsal Championship

Ook in Azië wordt veel voetbal gespeeld in de zaal, en er is dan ook een speciaal toernooi voor landenteams uit Azië. Het AFC (Asian Football Confederation) Futsal Championship is het officiële toernooi van de Aziatische voetbalbond. De eerste editie van het AFC Kampioenschap werd gehouden in het jaar 1999. Wel is het toernooi al heel vaak gehouden, en werd er in het begin om het jaar gespeeld. Er zijn 14 toernooien gehouden, waarvan Iran er 11(!) heeft gewonnen. De andere 3 edities trok Japan aan het langste eind. Er doen 16 landen mee aan het eindtoernooi van dit kampioenschap.

Africa Futsal Cup of Nations

De confederatie van de Afrikaanse voetballanden heeft ook een speciaal zaalvoetbaltoernooi. Deze heet officieel de Africa Futsal Cup of Nations, vrij vertaald naar het Afrikaanse zaalvoetbalkampioenschap. Dit is een van de nieuwste, officiële, zaalvoetbalkampioenschappen. Het toernooi werd voor het eerst gehouden in het jaar 1996, en is sindsdien elke 4 jaar gehouden. Er zijn dus slechts 6 edities geweest. Egypte heeft 3 van deze toernooien gewonnen, en is daarmee het meest succesvolle team. Elk eindtoernooi bestaat uit 2 poules van 8 landenteams. Om je te kwalificeren moet een land meedoen aan kwalificatietoernooien.

Copa América de Futsal

Ook de Zuid Amerikaanse voetbalbond heeft ervoor gekozen om een officieel toernooi te organiseren voor de zaalvoetballanden. In 1992 werd er voor het eerste gespeeld om de titel “Beste zaalvoetballand van Zuid-Amerika”. De kampioenschappen zijn sindsdien op niet gespeeld met een regelmatig schema, maar er zijn 12 edities geweest. Brazilië is wereldwijd het succesvolste land, en ook in eigen continent zijn de meeste toernooien door dit land gewonnen. 10 van de 12 edities. Argentinië, het land dat zaalvoetbal heeft uitgevonden, heeft de andere 2 edities winnend afgesloten. Aan een eindronde doen 10 landen mee. Er wordt eerst gespeeld in poules, en daarna wordt een halve finale en een finale gespeeld.

OFC Futsal Championship

Het enige continent dat geen officieel zaalvoetbaltoernooi organiseert, is Noord-Amerika. Ook in Oceanië wordt er dus gestreden om een titel. Deze heet: OFC Futsal Championship. OFC is een afkorting voor Oceania Football Confederation. Oceanië is geen groot continent, en er doen dan ook niet heel veel landen mee aan dit kampioenschap. Slechts 5 teams doen mee. Wel zijn er hierdoor een aantal opvallende winnaars te noemen. Australië en de Solomon Eilanden hebben elk 5 edities gewonnen. Ook Maleisië heeft zich een jaar het beste zaalvoetballand van Oceanië mogen noemen.

UEFA Futsal Championship

Het UEFA Futsal Championship is het officiële Europese toernooi voor zaalvoetballanden. In Nederland wordt dit ook wel het EK Zaalvoetbal genoemd. In 1996 werd dit EK Voetbal voor het eerst georganiseerd. Dit toernooi wordt in principe om de 2 jaar georganiseerd, maar 2x is het voorgekomen dat er om de 3 jaar werd gespeeld. De beste prestatie die is geleverd door Nederland is de 4e plaats. Dit gebeurde in 1999. Spanje heeft 7 van de 10 toernooien gewonnen, en mag zich daarmee recordhouder noemen. In 2016 werd het EK Zaalvoetbal gespeeld in Servië. Spanje was ook hier de sterkste.

Italië was in 2014 het beste zaalvoetballand van Europa. Het was de 2e keer dat de Italianen dit toernooi wonnen. Rusland won in 1999, dat was de 2e keer dat het EK werd gehouden. Er zijn 46 landen die zich kunnen kwalificeren voor het EK. 12 landen doen daadwerkelijk mee aan de eindronde van het UEFA Futsal Championship. Na het jaar 2018, zijn er 16 landen welkom bij de eindrondes van dit toernooi. Vanaf dit jaar wordt er ook niet meer om de 2 jaar gespeeld. Slechts 1 keer in de 4 jaar wordt het EK dan georganiseerd.