Zaalvoetbal in Nederland

Toen het zaalvoetbal in 1930 werd uitgevonden in Argentinië, duurde het redelijk lang voordat er ook in Nederland werd gevoetbald in de zaal. Pas rond 1960 werden de eerste zaalvoetbalwedstrijden gespeeld. Sinds dat moment is de sport heel erg aan het groeien. Veel jeugdteams wijken uit naar de zaal als de velden in de winter niet goed genoeg zijn om op te spelen. Naast deze teams zijn er ook een aardig aantal specifieke zaalvoetbalclubs te vinden in Nederland. De hoogste competitie in Nederland heet de eredivisie, en er spelen momenteel 12 clubs in. Op deze pagina zullen we zoveel mogelijk specifieke informatie geven over alles wat je moet weten over Zaalvoetbal in Nederland.

De competitieopzet in Nederland

In Nederland wordt het zaalvoetbal geregeld door de KNVB. Dit staat voor Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Deze organisatie is ook verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in het veldvoetbal. In 1970 werd zaalvoetbal officieel erkend door de KNVB, en werd er een competitie gestart die besliste wie de landskampioen zaalvoetbal werd in Nederland. De eerste die zich de beste van het land mocht noemen was Scagha ’66.

In Nederland zijn er 3 landelijke niveaus waarop gevoetbald wordt. Deze opzet bestaat pas sinds het seizoen 2012/2013. De competitieopzet is opgezet volgens het piramidemodel. Het laagste landelijke niveau heet de topklasse. Hier zijn 3 verschillende competities van. Als je promoveert uit deze topklasse, kom je in de Eerste Divisie. Er zijn 2 Eerste divisies waarin je wordt ingedeeld. Een speelt op zaterdag, en een op zondag. Het hoogste niveau heet, net als bij veldvoetbal, de Eredivisie. Hoger dan dit kun je niet. Als je als hoogste eindigt in de Eredivisie, ben je landskampioen.

Als je onder de landelijke competities gaat kijken, zie je dat er nog heel veel verschillende niveaus zijn. Afhankelijk van het district waarin je voetbalt, kan je worden ingedeeld in 5 tot 8 competities. Ook vanuit hier kun je promoveren. Het is in het zaalvoetbal dus mogelijk om vanaf het allerlaagste niveau, in slechts 9 jaar te promoveren naar de hoogste divisie. Uiteraard is dit heel erg lastig, maar in theorie is het mogelijk.

Naast de normale competities worden ook nog verschillende bekertoernooien gespeeld. Deze zijn ook ingedeeld per niveau, maar lopen apart van de competitie. In de beker worden wedstrijden gespeeld op knock-outwijze. Dit houdt in dat als je verliest, je er gelijk uitligt. Er worden een aantal klasses bij elkaar genomen in de bekertoernooien. Zo speelt de eredivisie samen in de beker met de topklasse, en de Eerste Divisie.

Het Nederlandse zaalvoetbalteam

Er wordt ook op internationaal niveau gevoetbald in de zaal in Nederland. Het Nederlandse zaalvoetbalteam staat op het moment van schrijven 20e op de wereldranglijst. De eerste keer dat het Nederlands vijftal een internationale wedstrijd speelde was in het jaar 1977. Er werd toen gespeeld tegen België. De Belgen wonnen de ouverture van het Nederlandse zaalvoetbalteam met 7-2. Nederland heeft 4 keer meegedaan aan het WK Zaalvoetbal. Op het wereldkampioenschap in 1989, het eerste WK ooit, haalde Nederland de finale. Deze werd jammer genoeg verloren van Brazilië. Toch is een 2e plaats een goede prestatie. Het ziet er niet naar uit dat deze prestatie snel zal worden geëvenaard. De ontwikkeling van het Nederlandse zaalvoetbalteam staat namelijk een beetje stil. Op de Europese kampioenschappen worden ook geen goede resultaten gehaald. De hoogste plaats die gehaald is, is de 4. Dit gebeurde in 1999.

Dit is allemaal toch een beetje tegenvallend voor een groot voetballand als Nederland. Mede hierom heeft de KNVB in het jaar 2010 een plan bedacht om het Nederlandse zaalvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Speerpunten van dit plan gaan onder andere over het aantal speler dat actief moet zijn in de zaal. Aan het einde van de deadline zullen er 130 duizend actieve zaalvoetballers staan ingeschreven bij zaalvoetbalclubs in Nederland. Ook moet een top 10 klassering worden vastgesteld op de wereldranglijst, en moet er structureel worden meegedaan aan de Europese- en Wereldkampioenschappen.

De Dutch Football Academy

De Nederlandse voetbal academie is een instituut dat het hele Nederlandse voetbal probeert de ondersteunen. Er worden verschillende trainingen gegeven, om de jeugd de beste ontwikkeling te geven, die ze kunnen krijgen. Een van de manieren waarop dit gebeurt, is door speciale sessies aan te bieden, met gecertificeerde trainers. Zowel op het veld, als in de zaal wordt veel getraind. Het speciale winterprogramma vindt plaats in de zaal. Er wordt minstens een training per week gegeven, en het programma duurt in totaal 5 maanden. Je wordt getraind door een trainer met veel ervaring in de zaal, zowel als trainer, als als speler. Het hoogtepunt van het programma is een toernooi waaraan er wordt meegedaan. Grote zaalvoetballers hebben meegedaan aan deze toernooien.

De KNVB

De KNVB is de organisatie die verantwoordelijk is voor alle officiële vormen van voetbal in Nederland. De organisatie is opgericht in het jaar 1889, en bestaat dus al meer dan 125 jaar! Het hoofdkwartier van de KNVB bevindt zich in Zeist. De meeste mensen denken dat de KNVB slechts verantwoordelijk is voor het professionele voetbal in Nederland (Eredivisie en Eerste Divisie). Echter zorgt de KNVB er ook voor dat het zaalvoetbal, het strandvoetbal, straatvoetbal, schoolvoetbal en het G-voetbal goed worden georganiseerd. Dit houdt in dat de KNVB de competities organiseert, en alle administratie bijhoudt.

De KNVB is aangesloten bij zowel de FIFA als de UEFA. Sinds 1904 is het lidmaatschap bij de FIFA officieel. Dit houdt in dat de KNVB-teams kan inschrijven voor toernooien die worden georganiseerd door de FIFA. Hierbij kun je denken aan zowel het WK voor landen, als de Champions League voor clubs.

De KNVB heeft meer dan 1 miljoen leden die zijn ingeschreven. Dit zijn zowel mensen die voetballen bij een club die is aangesloten bij de KNVB, als mensen die werken bij de organisatie. Er zijn dan ook nog 3000 verenigingen die officieel zijn aangesloten. Zoals gezegd zijn dat zowel veldvoetbal, zaalvoetbal, als andere voetbalvarianten.