Tips voor beginnende zaalvoetballers

Zaalvoetbal is een relatief jonge sport. Pas in de jaren 60 werd de sport ontdekt in Nederland, terwijl in 1930 de eerste wedstrijden gespeeld werden in Argentinië. Doordat de sport nog niet zo lang bekend is in Nederland, is het nog lang niet zo populair als normaal veldvoetbal. Dit terwijl het toch een sport is, met heel veel potentie. Als je interesse hebt in zaalvoetbal, is het belangrijk dat je precies weet hoe het spelletje werkt, en hoe je er beter in kunt worden. Op deze site kun je veel informatie vinden over zaalvoetbal. Op deze specifieke pagina kijken we naar een aantal tips, die je hopelijk een betere zaalvoetballer zullen maken.

De controle over de bal

Het allerbelangrijkste van zaalvoetbal heeft te maken met de balcontrole. Doordat er op een klein veld gespeeld wordt, en het veld niet uit gras, maar uit een gladde substantie bestaat, kan de bal makkelijk van, en onder je voet, glippen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je werkt aan je balcontrole. Als je kijkt naar een wedstrijd in de zaal, zie je dat de meeste balaannames gebeuren door de voet op de bal te zetten. Dit is een groot verschil met veldvoetbal. Door je voet op de bal te zetten, ligt de bal gelijk stil en heb je de meeste controle.

Dit is echter een stuk moeilijker dan een normale balaanname, en heeft daarom ook veel oefening nodig. Je kunt jezelf dit het beste aanleren, door uren te spenderen met het passen tegen een muur. Als je ervoor zorgt dat je oefent op eenzelfde ondergrond als waar zaalvoetbal op gespeeld wordt, kun je normale wedstrijdomstandigheden goed nabootsen. Speel de bal op verschillende manieren tegen de muur aan, en neem de bal daarna aan. Je zult zien dat je op deze manier een heel goed gevoel krijgt over hoe de bal rolt, en reageert op je aanraking. Zo verbeter je balcontrole!

Het passen

Passen is een van de moeilijkste dingen om volledig onder controle te krijgen. Dit komt omdat je het passen eigenlijk altijd kunt blijven ontwikkelen. Er zijn zoveel system te bedenken, die ervoor kunnen zorgen dat jij en je team zo snel mogelijk aan de andere kant van het veld zijn, en deze systemen kunnen niet bestaan zonder een juiste manier van passen. Als je de bal snel van de ene persoon naar de andere kunt verplaatsen, zorg je ervoor dat de tegenstander niet precies weet hoe hij of zij het beste kan verdedigen. Als je eerder start dan je tegenstander, is de kans klein dat hij je bij kan houden. Elke keer dat je een pass verzendt, en zelf door gaat met bewegen, zorg je voor verwarring bij de tegenstander. De tip luidt dan ook als volgt, oefen met je team op passen en bewegen. Loop niet te veel met de bal, dat is namelijk makkelijker om te verdedigen.

Bedenk een systeem

Deze tip bouwt voor op de passingtip van de vorige alinea. Het hebben van een systeem kan een team namelijk een stuk onvoorspelbaarder maken. Als je als team een aantal vaste looplijnen bedenkt, en oefent, weet je als team precies wat je medespelers gaan doen. Hierdoor ben je een aantal stappen voor op je tegenstander, zodat je kansen kunt creëren. Ook verdedigende systemen zijn belangrijk om te verzinnen. Pakt elke speler een man, of wordt er verdedigd in de zone. Een belangrijk onderdeel van een systeem heeft te maken met de communicatie. Als een van je teamgenoten namelijk verzaakt, kun je hem duidelijk maken wat er moet gebeuren. Zonder communicatie gaat dit fout. Als je vaste woorden afspreekt binnen je team, kun je snel en makkelijk met elkaar praten over wat er moet gebeuren.

Wees fit!

De laatste tip klinkt vrij logisch, maar is toch ook heel belangrijk. Als je namelijk geen conditie hebt die goed genoeg is, wordt het heel lastig om wedstrijden te gaan winnen. De wedstrijden duren namelijk lang, en zijn zwaar. Er mag weliswaar onbeperkt worden gewisseld, maar als je als speler je niet volledig in kunt zitten, vallen er gaten in het veld, en kan de tegenstander makkelijk gevaarlijk worden voor de goal. Zorg er dus voor dat je een hele wedstrijd vol kunt gaan, zodat je het niet verpest voor je andere teamgenoten. Daarom is training een belangrijk onderdeel van zaalvoetbal. Zowel je techniek als je fysiek moet op en top zijn, als je het ver wil schoppen.

Uiteraard bieden deze tips geen garantie voor succes, maar als je wil beginnen met zaalvoetbal, zijn deze tips zeker handig. Naast de normale trainingen, kun je zo werken aan je ambities. Als je al voetbal op gras hebt gespeeld, heb je uiteraard een voorsprong op mensen die nog nooit een balletje hebben getrapt, maar je moet er niet vanuit gaan dat de bal in de zaal hetzelfde beweegt, als op het veld.